Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 12:51 - Новата ми книга "От Мадридските принципи до Мюнхенските дебати" е вече факт
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2306 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-после новата ми книга вече е факт – електронен и книжен със съответните ISBN номера, толкова важни за библиографите и наукометристите.

Текстът на тази книга беше готов още преди по заповед на президента Владимир Путин, Руската федерация да се впусне във военна авантюра в Украйна, наречена от руските власти „специална операция“ и представляваща пълномащабна агресия и война. Това обстоятелство обаче по никакъв начин не променя направените в книгата заключения за състоянието на моментното “State of the Art” южно от главния Кавказки хребет.

До голяма степен книгата беше готова още преди да започне 44 дневната война през септември 2020 година, завършила със съвместното изявление на Илхам Алиев, Никол Пашинян и Владимир Путин от 10 ноември 2020 година. Още в най-първоначалния вариант на книгата беше ясно формулирана тезата, че в Южен Кавказ времето работи за Азербайджан, а не за Армения и че водената политика на безкрайно протакане на преговорите за мир, наложена най-вече от двамата президенти от така наречения „Карабахски клан“ – Роберт Кочарян и Серж Саргсян, в крайна сметка ще се окаже фактор който е ерозирал сигурността на страната и на протежетата й в Нагорни Карабах.

В книгата внимателно е проследена предизвестеността на станалото през есента – зимата на 2020 година, но желанието трудът да се „изпипа“ забави издаването й. Междувременно избухна 44 дневната война и авторът не можа да се похвали с пророчески способности и да заяви на висок глас: „Аз казвах ли Ви?“. Пък и станалото не беше чак толкова трудно да се предскаже, стига човек да следи внимателно икономическите тенденции и военните приготовления в Южен Кавказ. Проблемът е много повече в това, че в Армения продължава да се разпорежда „партията на войната“, нивото на реваншизма е високо и изобщо не се забелязва консолидирането на „партия на мира“.

Възникналата ситуация след 44 дневната война, създаде ситуация, при която би могло да се тръгне към помирение в Южен Кавказ и към създаване на едно свободно икономическо пространство от Азербайджан, Грузия и Армения, което да допринесе както за просперитета на жителите на региона, така и за постигането на положителни цели в енергетиката и търговията, които са от значение за цяла Европа. (След Февруарската революция в Руската империя от 1917 година е направен подобен опит със свикването на Тифлиския Сейм и обявяването на Закавказката федеративна демократична република, но едностранното обявяване на независимостта на Грузия, проваля това начинание. Днес има много повече предпоставки не за федерализирането на Южен Кавказ, а за създаването на общо икономическо и търговско пространство, особено в контекста на последните геополитически промени и развитието на транспортната инфраструктура по направлението „Изток - Запад“).

Още повече, че поне към 10 ноември 2020 година, изглеждаше, че не само „Великите сили“, но и регионалните играчи нямат нищо против от развиването на подобен сценарий.
image

Книгата е посветена и на този въпрос, на него е отделено подобаващо място в нейния край, но в крайна сметка тя се опитва да даде отговор как се стигна до развръзката от есента и зимата на 2020 година. За целта трябваше да се проследи първо как международната общност стигна до формулирането и оповестяването на така наречените „Мадридски принципи“ за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах. След това трябваше да се анализира опита тези принципи да бъдат обезсилени, предприет през февруари 2020 година от Никол Пашинян в Мюнхен.

След това събитията наложиха да се направи детайлен анализ на възникналата ситуация след 44 дневната война, завършила с пълно поражение за Армения, с голям успех за Азербайджан и с неочаквани придобивки за Руската федерация и за Владимир Путин в личен план. За съжаление, могат да се направят сериозни успоредици между ситуацията в Южна Осетия и днешното положение на руските миротворци в Нагорни Карабах, където междувременно така нареченото „Национално събрание“ на самообявилата се „Нагорно Карабахска република“ или „Република Арцах“, побърза да обяви руския език за втори официален език.

Днес е изключително трудно да се прогнозира как ще се отрази войната в Украйна на положението в Южен Кавказ, но още преди тя да избухне, положението там продължаваше да бъде изключително нестабилно. Отделен въпрос е изключително деликатното положение на Азербайджан, като ключов доставчик на въглеводороди за Югоизточна и Южна Европа в един момент, в който „дилърът“ на примирието в Нагорни Карабах – Владимир Путин е във фактическа война с Европейския съюз.
На всички тези въпроси в книгата е отделено внимание, като стремежът определено беше емоциите да бъдат оставени на страни, доколкото това е възможно.

Всъщност, работата над книгата започна веднага след Мюнхенската конференция по сигурността от февруари 2020 година, когато се състояха прословутите „Мюнхенски дебати“ между президента на Азербайджан – Илхам Алиев и министър-председателя на Армения – Никол Пашинян. Тогава някои хора оцениха станалото просто като „политическо шоу“, донесло някаква изгода само на организаторите на конференцията.

Противно на тази оценка се оказа, че в Мюнхен Никол Пашинян се опита да отхвърли подкрепяните от международната общност „Мадридски принципи“ за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах и да лансира някакви свои, доста импровизирани „Мюнхенски принципи“. Първата крачка към 44 дневната война беше направена от Пашинян през февруари 2020 година в Мюнхен.

Последва изключително недалновидната „Товузка провокация“ от лятото на 2020 година, с която арменското държавно ръководство буквално демонстрира, че има потенциала да прекъсне маршрутите за износ на азербайджански нефт и природен газ към Европа, както и железопътните съобщения с Турция и ЕС. Този знак беше адресиран към Москва, но беше лошо изчислен и скоро след това – наказан на бойното поле.

Както вече стана дума, агресията на Руската федерация в Украйна с нищо не промени направените в книгата заключения за политиката на страните в това, което в Азербайджан вече наричат „Арменско – азербайджанско противопоставяне“. Според официалното мнение в Баку, конфликтът между Армения и Азербайджан вече е разрешен и е останало едно противопоставяне, което не е етнически конфликт, а е противопоставяне на междудържавно ниво.

Целият този разказ е до някъде излишен, защото бих предпочел да прочетете книга, която е изцяло на Ваше разположение, напълно безплатно, на този адрес: https://blacksea-caspia.eu/bg/library/ot-madridskite-principi-do-myunkhenskite-debati



Гласувай:
7



1. morskipesni - А, сороидна пропагандица? Бравос, абсолютно !
30.09.2022 13:04
Хибридно и натрапчиво, мам'риканоидно че няма накъде, нали така? Де гиди, маймуняк, ти няма да се пробуташ! Не забравяй за съдбата на Данаил Крапчев (редактор, колумнист във фашисткия в. "Зора"). Нещата са сходни.
цитирай
2. teodordetchev - Вижте Морски,
30.09.2022 14:30
Дефекацията, както научно се нарича изхвърлянето на отпадъците от храносмилателната система е безспорно естествен процес. Физиологичен процес обаче …
Вие упорито се опитвате да ни убедите, че дефекацията е преди всичко интелектуален процес, рожба на възвишения Ви ум.
Оценявам желанието ви, да няма пренебрегнат пост в блога ми под който да не сте се изсрали, а-у-у-у извинявайте, не използвах точния научен термин ама Вие всъщност точно това правите, но няма нужда да се напъвате толкова. Ще си спукате нещо, я кръвоносен съд, я черво някое и после какво ще правим? Не можем да Ви спасяваме дистанционно и ще вземете да пукнете реално, а не виртуално.
Също така, чини ми се, че отправяните от Вас заплахи не са много в съответствие с добрите нрави. Изобщо не са с тях в синхрон, но с Кодекса Наказателен, напълно те са в тон.
Ще кажете, че срещу някакъв смърдящ виртуален анонимник, няма как да се повдигне наказателно преследване. Теоретически е така, но практически няма някой или нещо, което да не оставя следа в Интернет, докато си развява подробностите.
Те „вашите“, дето ги очаквате за да Ви върнат привилегиите на АБПФК, я дойдат – я не. Вече 33 години както ги чакате, а те все не идват да Ви освободят за не знам кой път, но недейте се облажава, че няма да стане обратното - да се намери някой амбициозен софтуеърист, който да вземе да изнамери „ай-пи“-то Ви и да го окачи на стената на отличниците. Тогава ще трябва да разчитате на друго освобождаване – условно, заради добро поведение в „курте де курник“, както се изразяваше Вазовият герой от „Немили - недраги“.
цитирай
3. notfun - 1. morskipesni - А, сороидна пропагандица? Бравос, абсолютно !
30.09.2022 15:11
злобно,гладно, ама, намери си, накрая, един Сорос,
или,некоя, кака Владка, и си дай 10г Паузаа...
оЗра, отново сайта, Чемодан такаъв, кухх..

къшш, къшш, бегай виж Коцето Копейкин
, разздавал мухоморки.само..днес..))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807908
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов