Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2020 10:52 - За истинска детска болница
Автор: catforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 631 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 20.02.2020 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

С разрешение на авторката, публикувам това тук.


Казвам се Кремена Кунева.

От 15 години съм в аутомотив бизнеса и корпоративните среди. Място много далечно от проблемите с детски болници.

От 3 години съм майка.

От половин година съм в челен сблъсък с проблемите в детските болници. За мое щастие, не поради здравословни причини. Те бяха само началото. Нищо случайно явно. Този челен удар, сблъсък, шок, кошмар ми даде някаква извънземна сила да се опитам да променя нещо. Така се създаде инициативата Проект #задоброто, с която вече успяхме да преобразим две детски отделения и в момента започваме основен ремонт на трето.

Споделям това по една единствена причина. Причината е, че с очите си видях какви проблеми могат да последват от грешни и компромисни решения, когато става въпрос за проектиране, строителство, поддръжка и изобщо концепция за детска болница. В България до този момент такива решения винаги са взимани явно „на парче“, абе там да има нещо. И явно на никой това не му прави особено впечатление. В България е нормално по перфузора на детето ти да се разхождат хлебарки, да има една баня и една тоалетна за цяло отделение (включително и за персонала), майката да „спи“ на едно легло с ширина 90 см. с болното си дете, а на две педи от тях през стъклен прозорец без щори да се борят за живота на друго дете. Нормално е майки да припадат от това, нормално е деца без родители да са оставени без елементарни консумативи като сапун например, а същия да липсва в самата болница, нормално е над детски легла да стърчат отворени кабели за ток, нормално е да няма къде да паркираш пред болницата, нормално е бащи да носят „духалки“ при постъпване в болницата на децата си, нормално е да ти носят не чисти чаршафи, а парчета от чаршафи, нормално е да оставяш детето си самО на легло без обезопасителна преграда с риск за живота му и да тичаш спринт до най близкия контакт в отделението, в който да загрееш топла вода за лечебното му мляко, нормално е сестрите да ти говорят на „ти“, „майче“, или е нормално изобщо да не ти говорят, защото работят за 600 лв. на месец и изобщо не им се говори с никого, нормално е най-ненормалното.

За това Край. Никакъв компромис вече. Никакъв. Защото всеки компромис води след себе си следващ и следващ, а някои са не само неприемливи, а опасни. И ако си мислите, че консумативите, за които говоря, нямат нищо общо със строежа на една нова болница, ще ви кажа, че не сте прави. Имат. Разходите, които могат да бъдат спестени при енергийно ефективно строителство могат да бъдат стотици хиляди левове на месец. Тези пари могат да бъдат разходвани за консумативи, за оборудване, за допълнително заплащане, за всичко друго, за което са необходими. И това е една малка част от всичко. Достъпът до една болница трябва да е на първо място лесен и бърз. Това е от животоспасяващо значение. Сградата трябва да бъде доказано безопасна и това трябва да бъде от първостепенно значение изобщо да започнеш концепцията за това да я превърнеш не в какво да е, а в детска болница. Височина, евакуационни асансьори. Мислим си, че такива неща като земетресения и пожари не се случват. Ами чудесно. А видяхте ли какво стана в Албания преди месеци? Знаете ли, че преди две години пожар в детската нефрология в Педиатрията е бил причина за незабавна евакуация на всички деца там. Знаете ли обаче, че отделението е на първия етаж, а самата болница е на пет етажа. Замисляме ли се какво са 12 етажа, деца на легло, оперирани, обездвижени и един евакуационен асансьор по проект?

Децата заслужават да се лекуват в съвременна модерна болница. Среда, което е интерактивна, красива, спокойна, весела. Това е част от лечението им. Родителите заслужават да имат нормални условия, в които да събират сили в моменти, в които това е по-важно от всичко. Лекарите и сестрите заслужават да работят в адекватни материални бази. И не приемам повече нито един компромис за нашите деца. Достатъчно години тези деца търпяха нашите грешки. Те нямат вина. И никога няма да имат. Те заслужават. А ние сме длъжни да се опитаме да им го осигурим. Каква детска болница искам ли? Най-добрата! И хайде стига вече робско мислене, че не го заслужаваме или, че не може да си го позволим.

А вие каква болница искате?

Допълнена 20.02.2020г.
Качвам старо видео на арх. Бакалова,Какви пропуски има в проекта за новата детска болница? Ново видео, което все още не е качено в ютуб в коментар 4. Камерата на архитектите ще сезира прокуратурата.

 
Гласувай:
10
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. catforlife - @detskabolnitca можете да намерите във фейсбук
19.02.2020 10:58
Ето как NOVA отрази каузата и кампанията , в отговор на плановете на Министерството на здравеопазването да довърши потенциално опасен, 40-годишен строеж, в който съвременната медицина не би могла да вирее и да се развива.

-Хиляди българи се обединиха в подкрепа на каузата за построяване на модерна и високотехнологична детска болница. Те са против намерението на държавата да превърне 40-годишен незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата Национална педиатрия.

За детска болница като тази в Мелбърн мечтаят много български родители. Вярата им, че това е възможно и у нас обаче разклаща решението педиатрия да стане изоставената преди десетилетия недовършена сграда в карето на Медицинска академия.

„Като родител съм притеснена. Не говорим за това да се построи една сграда, в която да се сложат легла и апаратура. Говорим за съвременна детска болница, която няма нищо общо с една такава отпреди 40 години”, споделя майката Кремена.
Още миналата година Камарата на архитектите обжалва обществената поръчка за Национална детска болница. Съдът обаче реши да даде зелена светлина на строежа.

„Не знаем дали той е безопасен. Има пропуски в конструктивната експертиза. Това, което сега ни се предлага, е морално остаряло. Дори и гениален архитект няма как да направи адекватен проект”, каза арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

Зад каузата за модерна педиатрия застанаха близо 9000 българи. В интернет започна и кампания. В социалните мрежи своята мечта с думи и снимки споделиха мнозина.

Включиха се и деца. Те искат това, което иска всяко дете - театър, кино, електронни игри, място за общуване. Инициаторите на кампанията дори не смогват да публикуват всички предложения.

В момента поръчката за строеж на детската болница се обжалва пред КЗК. От здравното министерство очакват решението на антимонополната комисия и дотогава няма да коментират...
цитирай
2. morskipesni - Много е кофти, когато "аутомотивни" си чешат перодръжките.
19.02.2020 11:05
От такива сме на тоя хал. Питайте докторите кое-как трябва, те ще ви кажат. Ама не ги питате, ами се осланяте на "аутомотивките'.
цитирай
3. catforlife - Благодаря за мнението morskipesni, не приемам аргумента, в инициативната група участват и лекари
19.02.2020 11:22
"Ние сме инициативна група граждани и организации, които в ролята си на лекари, архитекти, инженери, родители и данъкоплатци инициирахме отворено писмо до институциите, за да поискаме да не се допусне близо 95млн. лв. да бъдат изхарчени за построяване на потенциално опасна, неподходяща и морално остаряла болница"
цитирай
4. catforlife - https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/186994-nova-natsionalna-pediatriya-kamarata-na-arhitektite-shte-sezira-prokuraturata?fbclid=IwAR0wLD65wSiZqc94C1TRvwC
20.02.2020 15:57
В линка има видео с подробно интервю на арх. Петкана Бакалова
Национална педиатрия? Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата
Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, както и Европейската прокуратура, заради казуса с изграждането на Национална педиатрия. Това обяви арх. Петкана Бакалова в студиото на "България сутрин".
цитирай
5. catforlife - Тази седмица отпадна поредната ...
20.02.2020 15:58
Тази седмица отпадна поредната пречка пред избраната от Министерството на здравеопазването компания за създаването на Национална педиатрия от изоставения строеж в двора на "Александровска болница". Комисията за защита на конкуренцията обяви, че няма проблем в процедурата за близо 80 млн. лева компанията да превърне скелето в съвременна детска болница.
"Комисията не се е произнесла по същество по жалбата, разгледала е само искането за спиране на изпълнение на поръчката. Подобно нещо се случи и с нашата жалба във Върховния административен съд - не се произнесе по същество, че сградата е безопасна", заяви арх. Бакалова.

И обяви, че повече от половин година от Камарата на архитектите се опитват да получат пълната документация от страна на министерството. По думите ѝ не им е било предоставено копие, за да направят независима експертиза с чуждестранни експерти.

"Министерството отказва да предостави пълната информация, това е подозрително. От информацията, с която ние разполагаме, заключението е, че тя е непълна - нямаме гаранция за безопасността на този строеж. Може да се окаже всичко. Така не се прави детска болница, ние ще покажем как се прави детска болница. Прави се предварително проучване за нуждите на самите деца и родителите. Да кажем, че от един строеж преди 40 години можем да направим модерна болница, е все едно да кажем, че можем да летим с влак", коментира арх. Бакалова.

Мнението ѝ е, че с последното решение на комисията, ако вторият участник не пусне частна жалба в съда, то след 10 дни може да влязат багерите. При условие, че давате 80 млн. без да поставите условия как да бъдат разходвани, неизбежно има съмнения за корупционна схема, настоя архитектът.

Майката на 3 деца Златина Станкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че скелето в "Александровска болница" е остаряло и няма достатъчно пространство и светлина. Децата трябва да се чувстват удобно там, да са на безопасно място, да има пространство да си учат уроците, да могат да играят, категорична бе тя.

"Не потърсиха контакт с нас през цялото време - да видим какви са техните доводи, какви са нашите доводи. В един момент решиха да си измият ръцете, абсолютно нищо не правят за тези деца. Показаха един проект на болница, който нямаше нищо с общо с тези кубчета, които се опитваме да пробутаме на хората. За мен е важно управляващите да разберат, че нашите деца са единственото бъдеще", обясни Станкова. Bulgaria on air
цитирай
6. catforlife - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJrci5-vxHMCXP0pFPCwbuAwK4LePhLDfDZiAet7T9TYT4pg/viewform?fbclid=IwAR13d137qGdo8BPNP3lGSHrw-rQ5pliUvxCvF_WQYn7jiI5k7_w
20.02.2020 16:21
Може да подпишете отвореното писмо в линка

Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:
- полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.;
- сграда, която противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;
- минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите;
- обединяване на уникални за страната ни детски клиники в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;
- разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена. Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците.

Изискванията на Министерството на здравеопазването противоречат грубо на интереса на държавата като възложител. Противоречат грубо на обществения интерес.
Обществената поръчка представлява недопустим компромис с детското здравеопазване и злоупотреба с общественото доверие.

Очаква се консорциумът, избран да изпълни тази поръчка, да бъде обявен на 20.12.2019 г., петък.
Спрете обществената поръчка!

Българските деца не заслужават стара, неудобна и опасна сграда вместо нова болница!
Настояваме определените средства да бъдат вложени в изграждането на модерно лечебно заведение, отговарящо на стандартите за съвременна детска медицина и специфичните нужди на страната ни.
цитирай
7. catforlife - https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/02/21/4032598_spisuk_na_deficitite_na_proektiranata_detska_bolnica/?fbclid=IwAR0c3AiXukLUbsty1qx_tJCMvueWd1DFZq2Ncmym-u6Vq7b
24.02.2020 09:38
Може да ги видите в линка
Списък на дефицитите на "проектираната" детска болница

Д-р Бояна Петкова е работила 10 години в столичната педиатрия. Тя е е лекарят, който поведе дългогодишна битка с Министерството на здравеопазването мъртвородените бебета да не се третират като биологичен отпадък и успя. Основател е на фондацията "Макове за Мери", която оказва подкрепа на родители, изгубили бебетата си, и фондация "Ида", чиято цел е изграждането на работеща система и детски хоспис за палиативни грижи за деца с тежки болести. Коментарът й е от профила й във "Фейсбук" и е по повод намерението на правителството да превърне 40-годишен недовършен строеж в национална детска болница. Преди три дни Комисията за защита на конкуренцията отхвърли поредната жалба срещу резултата от конкурса за изпълнител на поръчката.
Дневник
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: catforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 428264
Постинги: 334
Коментари: 1731
Гласове: 6141
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930