Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 01:15 - Аз още броя дните - Георги Бърдаров
Автор: catforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2266 Коментари: 13 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Георги Бърдаров, е доцент по етно-религиозни конфликти в СУ. "Аз още броя дните" е дебютният му роман от 2016г. През 2015г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което позволява да бъде издаден романът.

Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.
Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.
Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.
Кой запали тази война? И кой спечели от нея?
Ciela
***
“Аз още броя дните е страховит роман. Той те кара да изтръпваш, докато четеш за изстъпленията на хората, които в един друг живот си наричал съседи и приятели. Бърдаров разказва не просто за геноцид, изнасилвания и убийства. Той разказва за една война, която в рамките на няколко мига смъква цивилизационни пластове, наслоявани с хилядолетия, и оголва човек до най-базовите му анималистични инстинкти. Отнема му лустрото на историята, културата и философията. Превръща го в нещо дори по-лошо от животно. Превръща го в звяр, митичен звяр, жаден за кръв."
Милена Ташева
***
От мен
„Беше толкова отдавна, сякаш никога не е било. Беше толкова скоро, сякаш бе вчера.“
Ако искате да прочетете нещо неангажиращо, това определено не е вашата книга. Защото тази книга ангажира. Защото в нея има смърт и безнадежност. В едно време, в което лудост е обхванала всички, в едно време в което насилието ражда насилие и почти нищо човешко не остава. Това е първата книга, която затварям, за да мога да преглътна и осмисля написаното. После започвам отново, пак затварям и си задавам въпроси...
Въпроси на които все още нямам отговори...
***
Цитати

“Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на хиляди е просто статистика.“

"Колко малко и колко много са 10 години от един човешки живот. Между двата свята имаше море от човешка кръв.“

" Със същите ръце, с които цял ден си убивал, сядаш и ядеш, а ти ме питаш за цената на човешкия живот!"

" Нищо не е забравено, нищо няма да бъде забравено. Нито една рана не е зараснала и няма да зарасне. Между нас винаги ще стоят убитите."

"Давор я обичаше, така както се обича само веднъж в живота. Истински и без остатък. Без сметки и ресто. Така, както си заслужава да се обича."
***
Неслучайно съм избрала точно този ден да представя книгата. На 18 май 1993г. са убити Адмира Исмич и Бошко Бркич. Книгата е посветена на тях. Бошко и Адмира се помнят като „Сараевските Ромео и Жулиета“.
Почивайте в мир!
 


Гласувай:
17
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - catforlife,
18.05.2020 06:07
Била е Югославия, били са югославяни!
цитирай
2. bubetom - Много тежка книга,
18.05.2020 08:47
личната история на двойката, интервютата, цялата трагедия на един религиозно подбуден конфликт, изстъпленията на властимащите... изобщо доста време ме държа като я четох..
И мостът на трагедията!
Мостовете, които трябва да събират, а разделят.

Фактологично погледнато повечето неща в книгата са горе долу така, с много леки разминавания в някои детайли (по погребението им да речем).

Иначе войната в Босна и Херцеговина, обсадата на Сараево, геноцида в Сребреница и тн е една много дълга тема, в която само ще спомена бездействието на ООН и холандското "геройско представяне" и т.н.

Книгата е "must read" за мен. :-)

цитирай
3. bubetom - https://www.dw.com/bg/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D
18.05.2020 09:34
Бтв ООН и Холандия не се споменават в книгата, коментара ми е във връзка с конфликта като цяло.
Относно безучастието на Холандия в Сребреница, те поне си признаха.
"На 13 юли 1995 година повече от 300 босненски мюсюлмани са били принудени против волята им да напуснат лагера на холандските "сини каски" в Поточари. По-голямата част от тях по-късно са избити. Според решението на съдията Лариса Елуин, холандският контингент "Дъчбат" е трябвало да си даде сметка, че босненските мюсюлмани могат да станат жертва на геноцид. Ако холандските "сини каски" им бяха позволили да останат в лагера, те по всяка вероятност са щели да оцелеят. Позволявайки мюсюлманите да бъдат откарани от лагера, холандският контингент е действал в нарушение на закона, се казва още в мотивите на съда",

"В мотивите на "Майки от Сребреница" се посочва, че холандските "сини каски" не са оказали никаква съпротива на сръбските сили и на практика са им съдействали за откарването на мъжете. През 2008 г. излезе съдебно решение, оневиняващо холандската държава с аргумента, че военните, които са били натоварени със защитата на анклава, са били подчинени на командването на ООН, а не на холандските власти."


https://www.dw/bg/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/a-17790151
цитирай
4. cell - :-)Привет !
18.05.2020 11:53
Случайност или - не ,но прочетох една след друга - "И още броя дните.." - Георги Бърдаров ,сърдечен трепет ,мой :-) ...и "Художникът на битки " на Артуро Перес-Реверте !Преживяването е близко до .."мозъчен взрив " -толкава плътна картина на човешко страдание ,душевни усложнения ..
цитирай
5. catforlife - Била е Югославия, били са югосла...
18.05.2020 16:28
kvg55 написа:
Била е Югославия, били са югославяни!

Да, били са...
цитирай
6. catforlife - bubetom,
18.05.2020 16:29
Привет Бубе. Ами аз първо да ти благодаря, че ми даде книгата да я прочета. Дето се вика, някои хора си имат библиотеки, аз си имам Бубето ;) Писах ревюто за книгата преди време, но онзи ден, като го прочетох ми се стори едно огромно клише и сложих от мен само няколко изречения. Тази книга не заслужава клишета... Понякога ми се струва, че някои емоции не могат да се облекат в думи, или може би могат... просто аз не можах. Освен ужасно многото сълзи, които изплаках, чувството, което най-силно остава е безсилието. Едно голямо, огромно, тъпо безсилие...Що се отнася до историята, казах ти, че съм взела още няколко по темата, както и историческата "Югославия-мир, война и разпадане" на Ноам Чомски и Давор Джалто. Ще ти я дам, като я прочета. Там за Сребреница имаше и други факти, като например, че босненския военен командир Насер Орич се е хвалил пред пресата, че изпраща войниците си навън в сръбските села, да обезглавява, да измъчват, а после са се връщали в защитената зона. Обвинен е през 2006 г. в извършване на военни престъпления от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага.Нещата никога не са само черни или бели, камо ли пък в една война....
цитирай
7. catforlife - Случайност или - не, но прочетох ...
18.05.2020 16:38
cell написа:
Случайност или - не ,но прочетох една след друга - "И още броя дните.." - Георги Бърдаров ,сърдечен трепет ,мой :-) ...и "Художникът на битки " на Артуро Перес-Реверте !Преживяването е близко до .."мозъчен взрив " -толкава плътна картина на човешко страдание ,душевни усложнения ..

Картината е плътна да! Не съм чела "Художникът на битки", прочетох сега една анотация, струва ми се любопитна. Благодаря!
цитирай
8. mt46 - Поздрав!
18.05.2020 21:56
Авторът ми е известен, но не съм чел тази книга...
цитирай
9. bubetom - Така е,
18.05.2020 22:10
никога не е черно и бяло и уж на война всичко се случва и все пак не мога да проумея какво се случва с психиката на по-силната позиция, едно е война равен с равен, въоръжен срещу въоръжен, но тези изнасилвания, гаври, убийства на деца не мога да го проумея... Да не говорим, че я прочетох на плажа, и контраста мирно време, жени по бански срещу картините от ужасите на войната беше кански...
А иначе книгите са за това, да се четат и обменят :-))
цитирай
10. catforlife - Авторът ми е известен, но не съм чел ...
18.05.2020 23:20
mt46 написа:
Авторът ми е известен, но не съм чел тази книга...

Ами, макар и да я преболедувах, не съжалявам, че съм я прочела. Поздрави!
цитирай
11. catforlife - bubetom, http://borsi.blog.bg/politika/2017/04/30/voinata-za-biafra.1544224
18.05.2020 23:21
Ами не знам какво да кажа!? Задавам си ги и аз тези въпроси, но нямам отговор..
Точно това е безумието, живееш си що- годе спокоен и сравнително сигурен живот и мислиш рядко за тези неща. Чуваш по новините нещо, но то е като фон, като прогнозата за времето или пък спортните новини. Нямаш време барабар със собствените си битовизми да мислиш нон стоп и за това. Струва ми се жестоко. Скоро четох една книга и се споменаваше за Нигерийската гражданска война, войната за Биафара (слагам интересен пост в линка в заглавието). Конфликтът е резултат на икономически, етнически, културни и религиозни противоречия между различните народи на Нигерия. Жертви 2 милиона души. Според теб колко процента от нашето поколение ще могат да кажат нещо по въпроса? Аз се слагам в кюпа с невежите също..нали!?
Малко ми е Спрете земята искам да сляза. Ето и един цитат, който е също замислящ...
"Ако сте родени в страна или във време, където не само никой не идва да убие вашата жена, вашите деца, но и никой не иска от вас да убивате жените и децата на другите, то благодарете на Бога и си останете с мир. Но никога не забравяйте: може да сте имали повече късмет от мен, но не сте по-добри."
“Доброжелателните”, Джонатан Лител
цитирай
12. blackpredator - според Кърт Шорк, кореспондент на Ройтерс
19.05.2020 15:56
"Мистерията и може би ПРЕДАТЕЛСТВОТО заобикаля смъртта на двойката. Правителствени и сръбски служители признават, че са се съгласили да ги пуснат през линиите миналата сряда следобед в 16:00. Бошко и Адмира минаха поне на 500 метра по северния бряг на река Милячка, напълно изложени на войници от двете страни."

"Репортерът Курт Щорк и операторът Мигел Гил Морено де Мора бяха застреляни в засада в Сиера Леоне, 24 май 2000 г."

половина от праха му е заровен в Сараево до двойката
мисля, че косвено той казва, кои са убийците
цитирай
13. catforlife - Блеки,
19.05.2020 17:37
Да, четох за него, признат е за един от най-добрите военни репортери. Част от прахта му е заровена при двойката по негово желание. Всъщност историята им е получила някъкъв отзвук, благодарение на снимката, която обиколи света. Колко други подобни съдби има... много.
Ето и цитат от книгата
"А единствената причина тяхната история да стане известна на света, да се правят филми за нея, да се пишат книги, да се разказва в университетските аудитории, да се обсъжда по медиите и социалните мрежи, е цинична:просто онази снимка на прегърнатите им тела стигна до публичното пространство и светът научи за тях, а като Давор и Айда са десетки, стотици, хиляди други жертви на безумните ето-религиозни конфликти по света. Но анонимни жертви! "
Кой точно ги е убил?! В книгата пише.., но не съм сигурна, че има значение. Аз разбира се гледам емоционално, не толкова рационално на нещата, но все повече си мисля, че дори зад най-рационалните доводи стоят емоциите и болният мозък на някой или група хора. Мания за величие, чиста лудост, или обикновена комплексарщина... и кой знае още какво?
„Искам да разбера. Да разбера, не за да оправдая, да разбера, не за да спра да обвинявам. Да разбера, за да страдам по-малко. Злото е загатка по-дълбока отколкото доброто, защото в доброто има светлина, динамика, утвърждаване на живота. Как може човек да избере мрака? ” Е. Е. Шмит
Поздрави Блеки ;)


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: catforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 429937
Постинги: 334
Коментари: 1731
Гласове: 6158
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930