Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2020 00:20 - Интелигентните извънземни цивилизации могат да наброяват 36
Автор: catforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1514 Коментари: 20 Гласове:
12

Последна промяна: 19.06.2020 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Интелигентните извънземни цивилизации могат да наброяват 36

Това е заключението на ново изследване от Нотингамския университет. Въпреки че няма доказателства за междугалактическия живот, който би могъл да общува с хората, изчислението е определило колко различни видове цивилизации трябва да търсят учените.

Изследователите също добавят, че ние „няма да бъдем изненадани“ от извънземния живот и че той вероятно ще бъде подобен на този на човечеството.

Според учените, средното разстояние до тези цивилизации ще бъде 17 000 светлинни години, което с днешната технология би направило шансовете за среща с такъв живот много малки. Те определиха, че човечеството вероятно ще трябва да оцелее още 6 120 години за да се постигне двупосочна комуникация с други цивилизации.
image
Изследването е публикувано в Astrophysics Journal и се основава на предположението, че интелигентният живот би се развил на други планети по същия начин, както на Земята.

Те използват теория, наречена астробиологична граница на Коперник, с която учените прилагат еволюцията в космически мащаб.
Тяхното изчисление е прецизиране на измислен през 1961 г. от Франсис Дрейк модел, който поставя седем критерия за извънземния живот, вариращи от броя на звездите в галактиката до наличието на откриваеми електронни сигнали. Оценките, използващи това уравнение, обаче дават разнопосочни, резултати и вероятност за съществуване на извънземни цивилизации от нула до много милиарди.

Има две астробиологични граници на Коперник, които диктуват, че интелигентният живот се формира за по-малко от пет милиарда години, или след около пет милиарда години, въз основа на факта, че на Земята общуваща цивилизация се е образувала след 4,5 милиарда години. Интелигентният живот би се сформирал в това време само за планети, които са като Земята в обитаема зона на звезда и имат правилното разпределение на елементите.

Един от водещите автори на изследването, Том Уестби казва: „Според критериите, при които е необходимо съдържание на метали, равно на това на Слънцето (Слънцето е сравнително доста богато на метали), изчисляваме, че трябва да има около 36 активни цивилизации в нашата галактика „.
image
Учените преценяват броя на Комуникационните извънземни интелигентни цивилизации (CETI), които са цивилизации, подобни на тези на Земята, които излъчват радиосигнали в Космоса, използвайки тези критерии.

Професорът по астрофизика в Университета в Нотингам Кристофър Конселис ръководи изследванията. Той каза: „Трябва да има поне няколко десетки активни цивилизации в нашата Галактика при предположението, че са необходими пет милиарда години, за да се формира интелигентен живот на други планети, както е на Земята.“

Друг фактор в уравнението е колко дълго технологията, използвана от интелигентните цивилизации, като телевизия и сателити, излъчва сигнали в космоса. Нашата технологична цивилизация е на 100 години и ако други са на сходна възраст, тогава в нашата галактика ще има около 36 съществуващи интелигентни технически цивилизации.

Това е долната граница, казват учените, което означава, че ако е вероятно нашата технологична цивилизация да продължи съществуването си много повече от 100 години, вероятно в космоса ще има много извънземни общности.

Ако бъдат открити всички цивилизации, казаха учените, те биха могли да определят колко дълго човечеството може да оцелее. Изследователите казват, че ако се установи, че интелигентният живот е общ и има много десетки цивилизации, можем да очакваме технологичната цивилизация на човечеството да продължи няколкостотин години. Ако не, тогава това не обещава нищо добро за дълголетието на човешката раса.

Според професор Кристофър Конселис, „търсейки извънземен интелигентен живот – дори ако не намерим нищо – откриваме собственото си бъдеще и съдба.“
megavselena.bg
image

Гласувай:
12
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. catforlife - Парадокс на Ферми се нарича прот...
19.06.2020 00:26
Парадокс на Ферми се нарича противоречието между голямата вероятност за съществуване на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации.

Според някои хора възрастта на Вселената и нейната големина подсказват, че животът трябва да е често срещан. Енрико Ферми се пита защо при такава голяма вероятност за съществуването на множество извънземни цивилизации в галактиката Млечен път не са намерени никакви доказателства.

„ Размерът и възрастта на Вселената предполагат съществуването на много технологично напреднали извънземни цивилизации. Обаче това убеждение е в противоречие с липсата на доказателства, които да го подкрепят. “
Има много опити за разрешаването на парадокса на Ферми, като се започне от търсенето на доказателства за съществуването на извънземни цивилизации и се стигне до предложения, че е възможно да съществува такъв живот без знанието на човечеството. Съществуват и други предложения, като това, че не съществува интелигентен извънземен живот или съществува много рядко, като по този начин става невъзможен за откриване от човечеството.
Уравнението на Дрейк
Основна статия: Уравнение на Дрейк
Най-близко свързаната теория с парадокса на Ферми е уравнението на Дрейк. То е формулирано от д-р Франк Дрейк през 1960 г. Уравнението включва скоростта на формиране на звездите; броя на звездите с планети и размера на обитаемата зона; броя на планетите, на които се е зародил живот и разум; и накрая продължителността на съществуване на тези цивилизации.

Хипотеза за рядката Земя
Основна статия: Хипотеза за рядката Земя
Хипотезата за рядката Земя се опитва да разреши парадокса на Ферми, заявявайки, че планети, подобни на Земята, не са често срещани, а по-скоро са необичайни.
Теоретично обяснение на парадокса Редактиране
Някои теоретици смятат, че липсата на доказателства за съществуване на извънземни цивилизации означава, че няма извънземни. Други предлагат теории, с които може да се обясни мълчанието на извънземните цивилизации, без да се изключва възможността за тяхното съществуване.

Те не съществуват ...
Най-простото обяснение е, че хората са сами във Вселената. Съществуват няколко теории, обясняващи защо разумният живот е или много рядко срещан, или съществува за много кратко време.

... и никога не са съществували
Тези, които не вярват в съществуването на разумен извънземен живот, смятат, че условията, нужни за еволюцията на сложни форми на живот, са редки или дори уникални за Земята. Докато някои хора смятат, че сложните форми на живот могат да еволюират чрез други механизми, различни от тези на Земята, фактът, че през дългата история на Земята само един вид е успял да развие цивилизация до точката, в която радиотехнологиите и пътуванията в Космоса са възможни, говори, че технологично развитите цивилизации във Вселената може да се срещат много рядко.

Появата на разум може да е била случайна. Например Джефри Милър смята, че човешкият интелект се дължи на полов отбор, поел по непредвидим път. Обратно, други автори, като Стивън Пинкър (Как работи умът смятат, че еволюцията на живота, достигнала определена граница, винаги произвежда интелигентни същества.

Според друга теория, дори условията за зараждането на живота да са често срещани във Вселената, възникването му може все пак да се окаже изключително рядко явление. Животът е сложна система от вещества, способни да се възпроизвеждат чрез набавяне на всички основни компоненти от околната среда и чрез получаване на енергия в такава форма, която може да поддържа биохимичните реакции (и първоначалната абиогенеза).

... защото негостоприемната Вселена унищожава разумния живот
Възможно е животът да се заражда и на други места, но събития като ледникови епохи, сблъсъци на метеорити и астероиди и други катастрофи да пречат на живота да еволюира. Дори ако условията за развитие на живот са налице не само на Земята, възможно е такива катастрофи периодично да унищожават живота. Даже ако съществуват благоприятни условия достатъчно дълго, за да се развие разумен живот, този живот може също да бъде унищожен от космически събития (избухване на свръхнова или проблясъци на гама лъчи).

... защото е в природата на разумния живот да се самоунищожава
Възможно е цивилизациите да се самоунищожават, преди или малко след като са развили радиотехнологиите и способността да извършват космически полети. Възможни причини за унищожението може да са ядрена война, биологично оръжие или случайно заразяване, нанотехнологична катастрофа или демографска катастрофа след влошаване на екосферата на планетата. Съществуват аргументи, според които краят на човечеството може да настъпи скоро. През 1966 г. Карл Сейгън и Йосиф Шкловски правят предположение, че технологично развитите цивилизации или ще се самоунищожат до един век след развитието на възможността за междузвездна комуникация, или ще овладеят склонността към самоунищожение и ще просъществуват още милиарди години.

От друга гледна точка, самоунищожението може да е част от еволюционния процес. Видовете се борят за ресурси и стават по-агресивни. Има предположения, че е вероятно извънземните да са суперхищник, какъвто е и Хомо сапиенс

... защото е в природата на разумния живот да унищожава други
Възможно е интелигентни същества, достигнали определена граница на технологично развитие, да унищожат други интелигентни същества. През 1981 г. космологът Едуард Харисън предполага, че интелигентни същества, преодолели склонността си към самоунищожение, ще виждат другите същества като вирус.

От тези теории възниква въпросът: ако съществуват такива цивилизации, защо човечеството все още съществува? Възможен отговор е, че сме прекалено маловажни, за да бъдем унищожени от напреднали извънземни цивилизации.

... защото хората са единствените сътворени разумни същества
Въпреки че не може да се провери по научен път, широко разпространена е вярата, че Бог е създал човечеството като единствен разумен живот във Вселената.

Те съществуват ...
Възможно е да съществуват технологично развити извънземни цивилизации, но хората да не могат да си разменят съобщения с тях поради различни причини — голямо разстояние или голяма разлика в развитието на технологията; защото са прекалено различни от нас; или защото човечеството отрича доказателствата, че те са тук сред нас.

... но комуникацията е невъзможна поради голямо разстояние Редактиране

Интелигентните цивилизации са разделени на много голямо разстояние в пространството
Възможно е да съществуват цивилизации, но да са твърде далече, за да осъществим успешна двустранна комуникация. Ако две цивилизации са разделени от няколко хиляди светлинни години, има възможност едната от тях да изчезне, преди да се осъществи успешен контакт. Хората може и да открият тяхното присъствие, но комуникацията ще остане невъзможна поради голямото разстояние.

Интелигентните цивилизации са разделени на много голямо разстояние във времето
Според времето на съществуване на разумен живот на Земята, периодът, през който е възможна комуникация, е много малък. Напреднали цивилизации може да се появяват и изчезват из цялата Вселена, но вероятността да съществуват две интелигентни цивилизации по едно и също време е много малка. Възможно е да са съществували интелигентни цивилизации преди зараждането на разума на Земята, възможно е да съществуват и след неговото изчезване, но е твърде вероятно човечеството да е единствената интелигентна цивилизация сега.

Възможно е да се открият археологически паметници, оставени от изчезнали цивилизации чрез космически изследвания, но тази възможност е по-малко вероятна от откриването на процъфтяваща извънземна цивилизация.

Междузвездните полети са прекалено скъпи
Извънземни цивилизации биха колонизирали други звезди само ако междузвездното пътуване е осъществимо. Според сегашното ни разбиране на физичните закони не може да се пътува по-бързо от светлината, но няма големи теоретични бариери за конструирането на „бавни“ междузвездни кораби.

Въпреки това за такова рисковано начинание ще са нужни големи количества материали и енергия и е много вероятно една такава цивилизация да не може да си го позволи.

Хората не са търсили достатъчно дълго
Възможността на човечеството да намира и комуникира с интелигентни извънземни форми на живот съществува от 1937 г. с изобретяването на радиотелескопа. Периодът, през който е съществувало човечеството, (около 200 000 години), е много малък в космически план, а радиопредавания съществуват от 1895 г. Може би хората нито са търсили, нито са съществували достатъчно дълго, за да намерят следи от извънземен живот и разум.

Преди един милион години не е имало никакви хора, с които извънземни посланици биха могли да се срещнат. С всяка стъпка назад във времето има все по-малко признаци, че на Земята ще се развие разумен живот. Дори извънземни пратеници да са ни посещавали и в по-скорошни времена, първите хора може да са ги объркали със свръхестествени същества.

... но комуникацията е невъзможна поради технически причини
Хората не слушат правилно
Извънземните може да използват честоти, за които нашите учени не са предполагали, че ще бъдат използвани за пренос на сигнали, или честоти, които не могат да преминат през нашата атмосфера. Сигнали може да се излъчват от по-рядко наблюдавани звезди.

Големи проблеми при търсенето на извънземни цивилизации са недостатъчните ресурси на SETI и чувствителността на съвременните уреди. За да се засече един сигнал, е нужно детекторите да слушат на правилните честоти и да са насочени към тази част от небето, откъдето идва сигналът.

За да бъдат уловени радиопредаванията на извънземни цивилизации, са нужни по-модерни уреди или случайно стечение на обстоятелствата: радиопредаванията, излъчвани от извънземните, да са много по-силни от нашите; някоя от програмите на SETI да слуша на правилните честоти и в правилния регион на Космоса; или извънземните да изпращат към нас по-фокусирани трансмисии, като съобщението Аресибо.

Цивилизациите излъчват доловими радиосигнали само за кратък период
Възможно е извънземните цивилизации да излъчват радиосигнали за кратък период, което значително намалява вероятността за улавянето на такъв сигнал. Има две обяснения за това: цивилизациите надрастват радиотехнологията или пък изчерпват ресурсите си и прекратяват предаването.

Те са в технологична сингулярност
Друга възможност е извънземните цивилизации да са в технологична сингулярност или да са придобили постчовешки вид. Теоретично такива цивилизации може да са се променили толкова много, че разбирането между нас и тях да се окаже невъзможно. Възможно е те да не се интересуват от общуване с човечеството, тъй като информацията, с която то може да ги снабди, е прекалено елементарна за тях.

Има най-различни представи за такива цивилизации, най-вече във фантастиката: същества, които се освобождават от физическата си форма, създават изкуствена среда, пренасят съзнанието си в нея и спират да се интересуват от реалния свят.

... и са избрали да не комуникират
Земята е нарочно изолирана (хипотезата за зоопарка) Редактиране
Основна статия: Хипотеза за зоопарк
Възможно е извънземните цивилизации да не искат да общуват с човечеството, дори и да имат технологията за това. Земята може да е наблюдавана и изучавана от напреднали цивилизации или да е запазена в изолиран район. Мотивацията за това може да е етическа (самостоятелно развитие на човечеството) или стратегическа (извънземните не искат да бъдат засечени, с цел да не бъдат унищожени от други цивилизации).

Подобна е и идеята за симулирана реалност, в която ние сме сами: други същества може да са създали симулирана вселена, в която живеем ние.

Те са прекалено различни
Душевността на извънземните може да е прекалено различна от нашата, за да можем да се разбираме взаимно. Те може да не разбират самата представа за общуване с други същества. Човешките езици, математика, инструменти може да са характерни само за Земята и да не се срещат никъде другаде.

... и са тук сред нас незабелязани
Възможно е разумният живот не само да съществува, но и да е вече тук, на Земята. Не са забелязани, защото не искат да бъдат или защото хората нямат нужната технология, или защото обществото отказва да приеме съществуващите доказателства.

Цивилизация, напреднала достатъчно, за да може да пътува до Земята, би трябвало да има технология, с която да остане незабелязана, докато провежда изследванията.

Мнозина уфолози смятат, че обществото неоснователно отхвърля доказателствата за извънземно присъствие на Земята: отвличания от извънземни, наблюдения на НЛО и близки срещи. Други използват сложни теории за конспирации, за да твърдят, че извънземното присъствие е прикрито от политическия елит.
Уикипедия
цитирай
2. krumbelosvet - Аз пък вярвам на филмите
19.06.2020 00:46
Извънземните са тук, щото НИЕ сме извънземни! Те това е!
цитирай
3. catforlife - Извънземните са тук, щото НИЕ сме ...
19.06.2020 01:06
krumbelosvet написа:
Извънземните са тук, щото НИЕ сме извънземни! Те това е!

Напълно е възможно....

"Нека да си представим, че Космосът е пълен с микроскопични организми, които се разпространяват чрез комети, астероиди или частици междузвезден прах. По аналогия с полените на земните растения издръжливите спори на извънземни микроби биха могли да се реят в междузвездното пространство с хиляди и милиони години, докато достигнат подходяща „плодородна почва”. Някои от тези „семена” биха могли да се приземят зрелищно на планетата ни с комета или астероид, за да се превърнат в прадеди на всяка уникална и загадъчна земна форма на живот, съществувала някога.
Всъщност това съвсем не е фантазия, а отдавна възприета научна теория – тази за панспермията. Сред нейните автори е известният британски астрофизик професор Чандра Викрамасингхе, смятан за световна институция в науката за зараждането на живота.

Все пак колко сериозно трябва да приемем възможността да сме извънземни?

Все още не разполагаме с доказателства за извънземен живот. Със сигурност обаче знаем, че Вселената е пълна с органични материали, включително с „тухличките” на живата материя - аминокиселините. Сред многото доказателства в тази насока е фактът, че аминокиселината глицин е откривана както в междузвездни облаци прах, така и в кометата Wild 2. Освен това знаем, че животът, какъвто го познаваме, възниква във всяко относително годно за целта късче материя в момента, в който това стане възможно. Доказателство за това е примерът на единствената (засега) обитавана планета, която познаваме.
Едно от най-популярните фантастични произведения, което експлоатира темата за извънземните микроорганизми, е романът „Щамът Андромеда” (1969 г.) на Майкъл Крайтън, екранизиран в не по-малко успешния едноименен филм от 1971 г. Историята разказва за военен сателит, който донася на Земята неизвестен вид извънземен микроорганизъм. Той е смъртоносен за хората и животните, защото причинява светкавично съсирване на кръвта с фатални последици. Екип от елитни специалисти се заема с изследването на миниатюрните пришълци.

Целият този експлозивен сценарий е плод на въображението на автора, но в същото време е и напълно достоверен от научна гледна точка – нещо характерно за много от творбите на Крайтън. Иначе казано, ако и да са въображаеми, въпросните плашещи събития биха могли да станат реалност."
obekti
цитирай
4. kvg55 - catforlife,
19.06.2020 06:19
Не съм срещал такива. Мисля, че ние сме единствени във вселената. И така трябва да мислим, за да се повиши отговорността ни.
цитирай
5. tonsun - https://www.youtube.com/watch?v=NkQt5pUa2K0
19.06.2020 09:08
Здрасти, Кат!
Постът ти е по тема, която винаги предизвиква не само интереса ми, но и развихря въображението ми в невъобразими посоки. И как няма да е така, когато съзнанието ни не е в състояние да обхване цялата тази многообразност, наречена Вселена...
Адмирации за избора ти и една малка добавка от мен и Лиса Джерард... Един Космически глас и един космически "тъкач"
Готин ден!
цитирай
6. catforlife - Не съм срещал такива. Мисля, че ние ...
19.06.2020 11:09
kvg55 написа:
Не съм срещал такива. Мисля, че ние сме единствени във вселената. И така трябва да мислим, за да се повиши отговорността ни.

Може и да си срещал ;)
цитирай
7. catforlife - https://megavselena.bg/
19.06.2020 11:19
tonsun написа:
Здрасти, Кат!
Постът ти е по тема, която винаги предизвиква не само интереса ми, но и развихря въображението ми в невъобразими посоки. И как няма да е така, когато съзнанието ни не е в състояние да обхване цялата тази многообразност, наречена Вселена...
Адмирации за избора ти и една малка добавка от мен и Лиса Джерард... Един Космически глас и един космически "тъкач"
Готин ден!

Здрасти tonsun,
Препоръчвам ти този сайт, доста интересни неща има.
Благодаря за песента, много я харесвам. Пускал си я към твой пост! Готин ден и на теб!
цитирай
8. barin - Здравей, Кат. Мисля, че не може при ...
19.06.2020 18:40
Здравей, Кат. Мисля, че не може при толкова много небесни тела само на Земята да има живот. Все някъде някаква форма на живот ще се е зародила, а защо не и напреднала. Планетите и звездите не са създадени от Твореца на Вселената, когото наричаме Бог за украшение. Земята е претърпяла няколко катаклизми и животът се е връщал назад. Така че има много голяма вероятност да са ни изпреварили.
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравейте!
19.06.2020 18:47
Имам два необясними случая
Връшах се от командировка в София с нощния влак Първа класа беше полупразна Скучаех и излязох в коридора Отворих прозореща Скоро движеща се точка , успоредно на движението на влака привлече вниманието ми Мислех ,че е спътник Но изведнъж спря И под 90 градуса ъгъл полетя към Балкана Докато отворя вратата на купето и нпрозореща ,то изчезна зад Шипка 20 км преодоля за не повече от 10 секунди
Говорих с летци Категорично-не е самолет Следях печата , не се коментираше това тогава,, но се появиха няколко реда за случая На съшото място и време Че е наблюдавано и от други
Другият беше в къщи Баща ми умираше. Не можех да заспя Прозорецът беше отворен ,но с телена мрежа за комари Изведнъж в стаята се появи човече със светещи точки по контурите и по главата- уши , уста , очи? Но прозореца Не гледах към него, но го виждах и чувах Говореше, без да отваря уста Че смъртта не е това ,което си мислим Да не го изживявам така! И думи от този род Изведнъж, както слушах, рядко обърнах глава към него, да го видя по- добре В същия момент то се разпадна и изгасна Изчезна Изчезването беше съпроводено с метален шум!Явно мина през мрежата?
Не знам какво беше, но не беше сън Беше почнало да се разсъмва , аз гледах стаята, предметите в нея в полумрака
Необяснимо!

Хубава вечер!
цитирай
10. catforlife - Здравей, Кат. Мисля, че не може при ...
19.06.2020 20:30
barin написа:
Здравей, Кат. Мисля, че не може при толкова много небесни тела само на Земята да има живот. Все някъде някаква форма на живот ще се е зародила, а защо не и напреднала. Планетите и звездите не са създадени от Твореца на Вселената, когото наричаме Бог за украшение. Земята е претърпяла няколко катаклизми и животът се е връщал назад. Така че има много голяма вероятност да са ни изпреварили.
Поздрави!

Привет barin,
Напълно съм съгласна! Жалко, че няма да е скоро, но мисля, че ако Земята и ние оцелеем ще има Контакт:) Поздрави!
цитирай
11. catforlife - Имам два необясними случая Вр...
19.06.2020 20:53
leonleonovpom2 написа:
Имам два необясними случая
Връшах се от командировка в София с нощния влак Първа класа беше полупразна Скучаех и излязох в коридора Отворих прозореща Скоро движеща се точка , успоредно на движението на влака привлече вниманието ми Мислех ,че е спътник Но изведнъж спря И под 90 градуса ъгъл полетя към Балкана Докато отворя вратата на купето и нпрозореща ,то изчезна зад Шипка 20 км преодоля за не повече от 10 секунди
Говорих с летци Категорично-не е самолет Следях печата , не се коментираше това тогава,, но се появиха няколко реда за случая На съшото място и време Че е наблюдавано и от други
Другият беше в къщи Баща ми умираше. Не можех да заспя Прозорецът беше отворен ,но с телена мрежа за комари Изведнъж в стаята се появи човече със светещи точки по контурите и по главата- уши , уста , очи? Но прозореца Не гледах към него, но го виждах и чувах Говореше, без да отваря уста Че смъртта не е това ,което си мислим Да не го изживявам така! И думи от този род Изведнъж, както слушах, рядко обърнах глава към него, да го видя по- добре В същия момент то се разпадна и изгасна Изчезна Изчезването беше съпроводено с метален шум!Явно мина през мрежата?
Не знам какво беше, но не беше сън Беше почнало да се разсъмва , аз гледах стаята, предметите в нея в полумрака
Необяснимо!

Хубава вечер!


Здравей,
Аз сънувам страшно много. Понякога сънищата са ми толкова истински, че ми трябва доста време да се осъзная и успокоя. Нямам никакви реални случки да разкажа. Гледам често към звездите, но не ми се е случвало да видя нещо. Животът е дълъг! Благодаря ти, че сподели.
Хубава вечер и от мен!
цитирай
12. tonsun - „Сигурен съм, че Вселената е пълна с ...
19.06.2020 22:15
„Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентен живот. Просто е твърде интелигентен, за да пристигне тук.”

Артър Кларк

Едно намигване към тези, които смятат, че единствените интелигентни форми на живот в нея сме ние.
А пък аз си мисля, че ако ние сме най-интелигентната форма на живот, то Вселената доста се е изложила в майсторлъка си да ни извае ....
Примери дал Господ!;).. Пардон! Вселената!:))))))))))

...
цитирай
13. catforlife - „Сигурен съм, че Вселената е пълна с ...
19.06.2020 23:30
tonsun написа:
„Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентен живот. Просто е твърде интелигентен, за да пристигне тук.”

Артър Кларк

Едно намигване към тези, които смятат, че единствените интелигентни форми на живот в нея сме ние.
А пък аз си мисля, че ако ние сме най-интелигентната форма на живот, то Вселената доста се е изложила в майсторлъка си да ни извае ....
Примери дал Господ!;).. Пардон! Вселената!:))))))))))

...

Много малко вероятно е да сме най-интелигентните! А пък, ако сме.... тая вселена е ГОЛА ВОДА! :)))))
цитирай
14. mt46 - Мисля, че
20.06.2020 00:10
няма извънземни, които да са подобни на нас... Но дори и да има, нима те биха ни помогнали?!...
цитирай
15. tonsun - „Сигурен съм, че Вселената е пълна с ...
20.06.2020 00:21
catforlife написа:
tonsun написа:
„Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентен живот. Просто е твърде интелигентен, за да пристигне тук.”

Артър Кларк

Едно намигване към тези, които смятат, че единствените интелигентни форми на живот в нея сме ние.
А пък аз си мисля, че ако ние сме най-интелигентната форма на живот, то Вселената доста се е изложила в майсторлъка си да ни извае ....
Примери дал Господ!;).. Пардон! Вселената!:))))))))))

...

Много малко вероятно е да сме най-интелигентните! А пък, ако сме.... тая вселена е ГОЛА ВОДА! :)))))


Нали?;):)))))))))
цитирай
16. catforlife - няма извънземни, които да са под...
20.06.2020 08:48
mt46 написа:
няма извънземни, които да са подобни на нас... Но дори и да има, нима те биха ни помогнали?!...

Предполагам, че ако са измислили как да имат неизчерпаема енергия и храна, бихме им били просто интересни. Поздрави!
цитирай
17. bubetom - За мен това също е доста интересен въпрос,
20.06.2020 11:04
защо "няма доказателства", за нещо, което не може да не съществува и тук въпроса може да е безкрайна дискусия, но за мен отговора е чисто и просто - не са преценили все още, че е време да ни се разкрият. :-)

Другото важно - За мен предизвикателството е, че към момента не "говорим един език" и нямам предвид вербален, а вероятно не сме на такава честота, за да "чуем съобщението".
Езотериците твърдят, че напоследък (особено около вируса) присъствието им е зачестило, за да ни помогнат (настройване на съзнанието и вибрацията), не че съм ги виждала де, но вярвам в съществуването им :-))

За мен просто трябва да си готов за нещо, за да ти се даде...

Поздрав :-)
цитирай
18. catforlife - защо "няма доказателства...
20.06.2020 17:04
bubetom написа:
защо "няма доказателства", за нещо, което не може да не съществува и тук въпроса може да е безкрайна дискусия, но за мен отговора е чисто и просто - не са преценили все още, че е време да ни се разкрият. :-)

Другото важно - За мен предизвикателството е, че към момента не "говорим един език" и нямам предвид вербален, а вероятно не сме на такава честота, за да "чуем съобщението".
Езотериците твърдят, че напоследък (особено около вируса) присъствието им е зачестило, за да ни помогнат (настройване на съзнанието и вибрацията), не че съм ги виждала де, но вярвам в съществуването им :-))

За мен просто трябва да си готов за нещо, за да ти се даде...

Поздрав :-)

На мен най-логично то ми се струва това:
... но комуникацията е невъзможна поради голямо разстояние

"Интелигентните цивилизации са разделени на много голямо разстояние в пространството
Възможно е да съществуват цивилизации, но да са твърде далече, за да осъществим успешна двустранна комуникация. Ако две цивилизации са разделени от няколко хиляди светлинни години, има възможност едната от тях да изчезне, преди да се осъществи успешен контакт. Хората може и да открият тяхното присъствие, но комуникацията ще остане невъзможна поради голямото разстояние."
цитирай
19. barin - Мога да дам подобен пример в умален ...
20.06.2020 22:48
Мога да дам подобен пример в умален размер за Земта, защо не може да се осъществи контакт с извънземни; до преди малко повече от 5 века не сме знаели за съществуването на Америка. Разстоянието е било голямо и не е имало възможност да се осъществи контакт между двете раси, които в глобален мащаб ще са двете цивилизации. Преди Колумб Лейф Ериксон е стигнал до Америка на север, но не е знаел, че това е нов континент. Впрочем и Христофор Колумб до последно е мислил, че е открил нов път към Индия, въпреки че четири пъти е ходил до Америка. Подобна е ситуацията и сега. Извънземните цивилизации са на различна степен на развитие и не може да се срещнем. Дори и да се срещнем"няма за какво да си говорим". Ако те дойдат дотук означава, че ни превъзхождат многократно. Ако ние отидем някъде и не ни попречат означава, че другите са изостанали прекалено много. Може би в бъдеще ще се осъществи траен контакт с някои извънземни.
Поздрави!
цитирай
20. catforlife - Мога да дам подобен пример в умален ...
21.06.2020 15:33
barin написа:
Мога да дам подобен пример в умален размер за Земта, защо не може да се осъществи контакт с извънземни; до преди малко повече от 5 века не сме знаели за съществуването на Америка. Разстоянието е било голямо и не е имало възможност да се осъществи контакт между двете раси, които в глобален мащаб ще са двете цивилизации. Преди Колумб Лейф Ериксон е стигнал до Америка на север, но не е знаел, че това е нов континент. Впрочем и Христофор Колумб до последно е мислил, че е открил нов път към Индия, въпреки че четири пъти е ходил до Америка. Подобна е ситуацията и сега. Извънземните цивилизации са на различна степен на развитие и не може да се срещнем. Дори и да се срещнем"няма за какво да си говорим". Ако те дойдат дотук означава, че ни превъзхождат многократно. Ако ние отидем някъде и не ни попречат означава, че другите са изостанали прекалено много. Може би в бъдеще ще се осъществи траен контакт с някои извънземни.
Поздрави!

Да възможно е! Като се замислим, учените наскоро откриха, че надълбоко в недрата на Земята съществува океан, който е три пъти по-голям от световния. Ние знаем прекалено малко за живота в него, а за новия почти нищо. Дали има живот и там? Дали е възможен? И ако е как изглежда? Жалко, че нещата се случват твърде бавно и едва ли ще разберем много повече от това, което знаем към момента.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: catforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 430022
Постинги: 334
Коментари: 1731
Гласове: 6158
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930