Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2022 18:19 - На пазар за подаръци (суета)
Автор: mynerdyworld Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3349 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Тия дни както знаете навсякъде се тръби, че "черният петък" е тук и видиш ли ще ни предложат тъй желаните стоки едва ли не за без пари. Направо като подарък. Е, истината не е точно такава, каквато ни се представя. За нещастие. Винаги съм подкрепял тезата, че няма по-хубаво нещо от това да зарадваме близките(или себе си) с подарък за тези светли и дълго чакани коледни празници, но начинът не е чрез черния петък. Скромният ми житейски опит показва, че не е нужно да направите грандиозен, скъп, мащабен подарък, за да зарадвате някой. Не цената прави един подарък грандиозен, скъп и мащабен, а отношението с което е поднесен на човека. 
     Тези дни, около коледните празници започва и истерията в социалните мрежи, относно подаръците и пазаруването. От една страна търговците са заети да ни внушават, че това, което ще си купим от тях е ненадминато и греховно евтино. От друга страна податливите на чуждо влияние хора започват да купуват все едно идва края на света и да се хвалят с покупките си. Именно тези хора през останалото време на годината прокламират колко са безидейни, как нямат муза да снимат и творят, но по празниците, когато са изкупили няколко китайски фабрики за най-различни стоки креативностъа им се активира, ей така от автоматично. Започват да се появяват снимки на пълни с подаръци багажници на луксозни автомобили, снимки на огромни елхи, под които има по-големи подаръци от пирамидите в Египет. В интерес на истината всички тези визуални продукти с които не засипват ежегодно са доста красиви и добре заснети. Което от своя стана опровергава мнението на тези хора, колко са безидейни, очевидно не са. 
     Възпитаван съм консервативно и това ме кара да се чувствам неудобно всеки път когато получа подарък. За мен това е голяма работа. Приемам го по този начин тъй като ясно си давам сметка какво е отделил човекът, който ми го подарява, освен пари. Да направиш подарък не е проста работа. Трябва да имаш време, енергия, желание, искреност. 
     Не може да подарите подарък на някой без да сте отделили нужното време, да засвидетелствате уважение чрез времето което сте отделили за избор на подарък. Какво имам предвид под енергия. Енергията е онова усилие, магично свойство на нас хората което ни кара да търсим това, което искаме без да спираме неуморно. Тук обаче искреността е най-важна. Може да подарите космически кораб, корона с диаманти или остров, но ако съответният артикул не е избран и подарен искрено човека който приема подаръка ще го усети. Тогава колкото и пари да сте дали, колкото и време да сте отделили ще изглеждате нелепо. Подаръкът е нещо интимно. Щом подарявате нещо на някой, значи искате и ви пука за този човек. От личен опит ще ви кажа, че до сега не съм подарил нещо на някой ей така просто за да съм го подарил. Може да е кутийка "тик-так", може да е количка, може да е книга или парфюм, винаги е било защото съм имал цел - да зарадвам някой. 
     Като дете ме научиха, че трябва да умея да се радвам на това което имам и да съм благодарен за него, а не да копнея за неща които нямам и надали ще имам. Мисля, че това е по-добрия вариант. В тези най-светли и чакани дни от годината е добре да сме смирени и да покажем скромност. Не е нужно да се мъчим да  радваме близките си с ненужни дрънкалки, които ще бъдат забравени на втория ден. Моята философия е, че е по-добре да подаря или получа едно шоколадче, придружено с усмивка, добра дума, загриженост, отколкото бижута придружени от пластмасова усмивка и лицемерие. Добре, лицемерни сме през по-голямата част от годината, нека поне на празниците сме искрени един към друг. Няма нужда да слушаме какво говорят по телевизята и да даваме луди пари за подаръци, хората около нас ще ни обичат такива, каквито сме, без скъпите и помпозни подаръци. 
     
     Не съм гуру или някакъв виден инфлуенсър, за щастие, но смея да твърдя, че образованието което имам, в комбинация с възпитанието и етиката които притежавам ми дават основание, че в следващите няколко реда ще ви дам що годе адекватни съвети за подаръци:
     1. Книга - надали има четящ човек, който няма да се зарадва на една интересна книга, особено по празниците, когато сме по-свободни и времето ни за четене не е чак толкова ограничено. 
     2. Ваучер за книжарница - ако не сте сигурни човекът на когото правите подарък коя книга има и коя няма, най-добре му вземете ваучер за книжарница. Така ще си избере това, което искам и няма и ще избегнете дублажа. 
     3. Музика - Без значени диск, касетка или винил, всеки меломан ще се зарадва на този подарък. 
     4. Абонамент за музикална платформа - както и при ваучера за книга, ако не сте сигурни човекът има или няма дадения албум по-добре му подарете абонамент за музикална платформа, така ще слуша любимата си музика. А и тези платформи вече се използват масово. 
     5. Шапка, шал, ръкавици, чорапи - през зимата топлината в сърцата е важна, но и да сме здрави не е по-млако важно, всеки би се зарадвал на един такъв топъл аксесиар, още повече ако е произведен от българска марка. 
Малко по-скъпи подаръци: 
     6. Цвете в саксия - всеки домушар ще се зарадва на цвете в саксия. Ще си сложи някъде вкъщи и ще му се радва дълго време стига да умее да се грижи за него.Освен всичко какво знаем цветят в един дом са източник на хармония и щастие, всяка къща с малко цветя става по-уютна и приятна.  
     7. Кафе машина - кой няма да се зарадва на една кафе машина през зимата, става сутрин пуска си гореща напитка и си спомня за вас(това прозвуча като реклама). Това е чуден подарък ако човекът ви е по-близък. 
Това е най-скъпият подарък! 
     8. Подарете на някой любов - гарантирам ви, че човека който ще получи искрената ви любов и внимание ще се почувства наистина специален . 

     Пак казвам, не съм гуру и не искам да съм, това което сте прочели по-горе е субективното ми мнение и не задължавам никой да се съобразява с него. Може би през 2022 година подобна гледна точка не е особена популярна, но какво пък, всеки има право на мнение и изразяване. Ще се радвам ако напишете коментар какви подаръци обичате да правите и получавате и какво е мнението ви за "черният петък" 




Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mynerdyworld
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 19377
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930