Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 14:45 - Експерти прогнозират няколко години спад на европейската икономика
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1426 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 01.12.2022 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
САЩ бракониерстват европейската индустрия

ЕС губи глобалната си конкурентоспособност и привлекателност като място за производство image

Всяка четвърта компания в Германия обмисля възможности за прехвърляне на производства в чужбина

Анализатори предупредиха европейската индустрия, че кризата, пред която е изправена тази зима, няма да приключи с края на студа. Предстоят ѝ поне още две трудни години. Много компании в ЕС ще станат нерентабилни заради скъпите енергийни ресурси. Те ще бъдат принудени или да затворят, или да преместят производството си в други страни. Накъде ще се придвижи европейската индустрия и колко години ще са необходими, за да се деиндустриализира ЕС?

Промишлеността на Европа преживява трудни времена поради енергийната криза. Лошата новина обаче е, че изпитанията няма да свършат дотук. Европейските фабрики ги чакат поне още две трудни години. Отслабване на напрежението на енергийния пазар не се очаква до 2024 г., смятат експерти от консултантската компания ПВК. Енергийната криза застрашава ключови сектори на германската индустрия и води до деиндустриализация на Европа, пише германският вестник „Ди Велт“, позовавайки се на това проучване.

Изключително високите цени на газа удариха особено силно индустрията на Германия като най-голямата икономика в Европа. И въпреки че докато германската индустрия все още произвежда стоки, по-евтини от средното за ЕС, ръководителите на всяка четвърта компания в Германия мислят за възможността за прехвърляне на производството в чужбина.

Според проучването Европа губи глобалната си конкурентоспособност и привлекателност като място на производство. „В бъдеще много компании може да решат да реорганизират операциите си в Европа или да напуснат Европа изцяло“, казва Андреас Спаене, ръководител на отдел „Стратегия и Европа“.

Стоманодобивната, автомобилната и химическата промишленост са под огромен натиск поради по-високите производствени разходи. Производствените разходи са нараснали сравнително скромно само във Франция и Испания, тъй като енергийният микс на тези страни има висок дял на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници. От друга страна, страните от ЕС, силно зависими от руския петрол и газ, като Полша и Германия, са подложени на по-голям натиск поради недостига на газ. Самите индустриалци казват, че Европа трябва да се подготви за продължителна криза.

„Ние сме в газова криза и ще продължим да бъдем в криза през следващите 2-3 години. Така че нека не развиваме фалшиво чувство за сигурност“, каза Сид Бамбавале, ръководител на азиатския отдел във „Витол“, най-големият независим търговец на енергия в света.

„Ако Европа загуби икономическата си конкурентоспособност, това ще застраши нейния модел на благоденствие“, каза Марко Трончети Провера, един от най-големите предприемачи в Италия, ръководител на „Пирели Груп“. „Сега е спешен случай. Губим договори. Ако няма незабавна реакция на енергийната криза, ще изхвърлим това, което е построено в Европа през последните десетилетия“, казва той.

Основното бързо решение, което европейците използват, за да се справят с енергийния недостиг, е да намалят потреблението на енергия предимно от индустрията. Още през второто тримесечие на 2022 г. потреблението на газ в ЕС спадна рязко с 16% до 71 милиарда кубически метра газ, а за деветте месеца от януари до септември европейските страни от ОИСР намалиха потреблението на газ с 10%, включително в производството с 15%, сочат данните на Международната агенция по енергетика.

„Онези сектори от индустрията, които използват най-много енергия, включително електричество, страдат най-много, тъй като тя се генерира от топлоелектрически централи, работещи на газ или въглища. Производители на керамични плочки, производители на автомобили, производители на торове и химикали и много други вече се оплакаха“, казва Владимир Чернов, анализатор във „Фрийдъм Финанс“.

Всяко предприятие намира свой собствен начин за намаляване на потреблението на енергия. „Например, френският автомобилен производител „Рено“ намалява времето за загряване на боята, процес, който представлява до 40% от потреблението на газ. Вече има доказателства, че още преди да е настъпила зимата, големите компании са започнали да намаляват производството в някои индустрии поради недостиг на енергия. Лидерите в областта на химикалите, торовете и керамиката предупреждават, че рискуват да загубят пазарен дял и може да бъдат принудени да преместят част от производството си в части на света, които могат да предложат по-евтина енергия“, отбелязва Чернов.

„Нарастващите цени на енергията в момента причиняват тревожен спад в конкурентоспособността на индустриалните потребители на енергия в Европа“ и без незабавни действия за ограничаване на цените за енергоемките компании „щетите ще бъдат непоправими“. Такова писмо изпратиха членове на Европейската кръгла маса за индустрията до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лидерите на Франция и Германия наскоро изразиха недоволството си, че САЩ бракониерстват европейската индустрия не само чрез по-евтини енергийни ресурси, но и като им предоставят допълнителни облаги за преместване на производството на тяхна територия. Само в Оклахома възнамеряват да се установят около 60 германски компании.

„Но не само САЩ ще станат по-изгодни за европейския бизнес. Унгария например постигна изключения от антируските санкции и ще продължи да получава евтин руски газ. Унгария дори наскоро подписа споразумение за увеличаване на доставките от „Газпром“. Не е изненадващо, че например „Костал Автомобил Електрик“ започна да прехвърля работни места в Унгария. Тя възнамерява да затвори производството в Германия през следващите две години“, казва Владимир Чернов.

Още две посоки за „миграция“ на европейските заводи са Турция и Китай. Например производителят на керамични плочки „ВиБ Тайлс“ се насочва към Турция, докато гиганти като БАСФ и БМВ планират да отворят нови заводи в Китай.

Това е неудобна реалност за европейските политици. Те вече са похарчили стотици милиарди евро за подкрепа на населението и за пълнене на подземни газови хранилища в подготовка за тази зима. Тежестта върху държавните бюджети нарасна неимоверно. Но само парите не са достатъчни. Правителствата трябва да ограничат работата на заводите, които обаче при такива цени става по-изгодно да затворят, отколкото да работят на загуба.

Но най-неприятната новина е, че щом настоящата зима приключи, проблемите няма да изчезнат. Всички те ще продължат и през следващата година. Подготовката за следващата зима, а и самата следващата зима ще протече в същата атмосфера на криза и колапс, както в момента.

„Отнема повече време, за да се натрупат по-скъпи доставки от други износители. Освен това европейците вероятно ще въведат мерки за съвместно закупуване на синьо гориво, цената на всеки газ ще бъде ограничена и те по-бързо ще преминат към "зелена енергия". Но това изисква допълнителни финансови инвестиции и повече време, така че засега най-ефективният начин за оцеляване през зимата е намаляването на потреблението на енергия“, казва Чернов.

Европейската индустрия е основателно загрижена от факта, че ако тази година беше възможно да се запълнят подземните газови хранилища в Европа до 90%, то до следващата зима няма да е възможно да се напълнят хранилищата догоре.

Факт е, че регионът успя да внесе рекордни количества ВПГ тази година само поради факта, че търсенето от Китай се оказа бавно. А Китай дори изнесе част от договорения ВПГ за Европа. През новата година обаче Китай може да прекрати политиката на нулев ковид и да върне високото потребление на ВПГ. И тогава късметът от 2022 г. лесно може да напусне европейците през 2023 г.

В пет от седемте сценария Европа може да се сблъска само с 65% капацитет на подземните хранилища за газ през зимата на 2023-2024 г. Това показа анализът на анализатора на европейския газов пазар в ИЦИС Паула ди Матиа при условие, че руският газ ще минава само през "Турски поток".

Сценариите, които биха позволили на Европа да има достатъчно газ в хранилищата, включват значително намаляване на търсенето през зимата или между ноември 2022 г. и септември 2023 г., както и увеличаване на вноса на ВПГ до 440 милиона кубически метра на ден, тоест повече от тази година .

И проблемите с пълненето на хранилищата през лятото на 2023 г. до голяма степен ще зависят от това колко празни са тези хранилища тази зима, каза Ди Матиа. Вероятността те да бъдат сериозно изчерпани е доста голяма предвид физическия недостиг на газ. Следователно през 2023 г. европейците ще трябва да продължат да намаляват търсенето и да зависят от обема на втечнения природен газ в своя регион, за да балансират по някакъв начин ситуацията на енергийния пазар. 

/Поглед.инфо/



Гласувай:
8



1. radostinalassa - Да, янките прекараха Европа чрез ...
01.12.2022 19:17
подставените си лица. Негрите трябва да се хранят все пак. Ако трябва ще купим още 8 самолета, ще правим писти за тях. Дано по - скоро се разкарат оттук.
цитирай
2. missana - Както е тръгнало, току-виж ЕС ще се моли на България да бъде прие та в Прабългарската зона.
01.12.2022 19:22
Светът е парадоксален и вече нищо няма да ме учуди.
цитирай
3. radostinalassa - Те и евреите се молят да бъдат заселени тук...
01.12.2022 20:24
В Украйна няма да им стане работата. Обаче ние не сме благотворително дружество. Защо в Северозапада няма цигани?
цитирай
4. kvg55 - iw69,
01.12.2022 22:43
Абе, майната му на Евроколхоза. Да си рупат евроатлантическите ценности. Ама защо и и ние?
цитирай
5. iw69 - Краси,
01.12.2022 23:20
нашите барабар с европедалите ни набутаха у сега ще ни давят в потъващата брюкселска гемия, от солидарност де.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824193
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031